CITRONKLADDKAKA MED JORDGUBBAR
Bottnen är en kladdkaka och tillsammans med grädde och bär blir tårtan förförisk!
Ca 10 personer
150 g smör
2 ägg
2½ dl socker
Skal och saft av 1 citron
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
en nypa socker
färska jordgubbar
florsocker
citronmeliss
Sätt ugnen på 150°. Smörj en form, ca 20 cm i diameter, med smör.
Smält smöret och låt det svalna. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa till en fluffig smet. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och vaniljsocker. Vispa ihop. Tillsätt smält matfett och vetemjöl. Vispa på låg hastighet till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.
Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med vispgrädde och en nypa socker och vispa grädden fluffig. Skölj och skiva jordgubbarna. Bred grädden på kladdkakan och toppa med jordgubbar. Pudra över litet florsocker och garnera med citronmeliss.
Ur Allers nr 31/11.
Bottnen är en kladdkaka och tillsammans med grädde och bär blir tårtan förförisk!
Ca 10 personer
150 g smör
2 ägg
2½ dl socker
Skal och saft av 1 citron
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
en nypa socker
färska jordgubbar
florsocker
citronmeliss
Sätt ugnen på 150°. Smörj en form, ca 20 cm i diameter, med smör.
Smält smöret och låt det svalna. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa till en fluffig smet. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och vaniljsocker. Vispa ihop. Tillsätt smält matfett och vetemjöl. Vispa på låg hastighet till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.
Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med vispgrädde och en nypa socker och vispa grädden fluffig. Skölj och skiva jordgubbarna. Bred grädden på kladdkakan och toppa med jordgubbar. Pudra över litet florsocker och garnera med citronmeliss.
Ur Allers nr 31/11.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar