torsdag 27 april 2017

Italienskt bröd med durumvete

ITALIENSKT BRÖD MED DURUMVETE

Det här blir ett nästan gult bröd p g a att det bakas på italienarnas älskade, proteinrika durumvete. Det blir stort och luftigt, så som sig bör på sydländska restauranger.

1 bröd

1/2 pkt jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk salt
5 dl durumvete
1 dl vetemjöl special


Sätt ugnen på 200 grader.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt, slå det i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, durumvete och vetemjöl och blanda väl. Knåda degen 5 minuter, så att den blir mycket smidig. Låt degen jäsa i bunken under bakduk ca 1 timme.

Häll upp degen på bakbord, knåda den väl och rulla ut den till ett bröd. Gör 4 snitt i degen med en vass kniv och låt brödet jäsa på plåt under bakduk 30 minuter. Pensla det färdigjästa brödet med litet vatten och baka på mittfalsen ca 25 minuter. Känn efter med en sticka att brödet är torrt i mitten. Låt det svalna på bakgaller.

Servera som brytbröd till lunchrätter.

Degen innehåller vetemjöl special, som gör brödet luftigt och sprött, men det kräver i gengäld mer knådning än vanligt mjöl. Du kan ersätta det med vanligt vetemjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar