DANSKA ÄPPELTARTELETTER
Ännu ett dejligt bakverk från vårt danska grannland. Små spröda mördegsformar fyllda med lövtunna äppelskivor under ett rött gelétäcke! En frisk och god efterrätt som även passar på kaffebordet.
6 st
100 g smör eller margarin
1 äggula
1 1/4 dl socker
2 msk tjock grädde
3 dl vetemjöl
1 dl rönnbärs- eller äppelgelé
1 msk vatten
ev citronmeliss
Fyllning:
3 syrliga äpplen
1 msk socker
1 tsk kanel
Rör matfett, äggula och socker pösigt. Tillsätt grädde och mjöl och arbeta allt till en smidig deg. Tryck ut degen i 6 runda tartelettformar, ca 11 cm i diameter, helst med löstagbar botten.
Skölj och dela varje äpple i 4 klyftor och kärna ur dem. Skär äpplena i tunna skivor eller riv dem grovt på ett rivjärn och fördela dem i formarna. Blanda socker och kanel och strö blandningen över äpplena. Grädda äppeltarteletterna i 200 grader ca 20 minuter och låt dem sedan kallna.
Värm gelé och vatten till tjockflytande konsistens. Pensla gelén över äppelformarna och garnera ev med en kvist citronmeliss. Servera med tunn grädde eller vaniljsås.
Vill du variera bakverken kan du riva 100 g mandelmassa och strö den i formarna innan du lägger i äpplena.
Ännu ett dejligt bakverk från vårt danska grannland. Små spröda mördegsformar fyllda med lövtunna äppelskivor under ett rött gelétäcke! En frisk och god efterrätt som även passar på kaffebordet.
6 st
100 g smör eller margarin
1 äggula
1 1/4 dl socker
2 msk tjock grädde
3 dl vetemjöl
1 dl rönnbärs- eller äppelgelé
1 msk vatten
ev citronmeliss
Fyllning:
3 syrliga äpplen
1 msk socker
1 tsk kanel
Rör matfett, äggula och socker pösigt. Tillsätt grädde och mjöl och arbeta allt till en smidig deg. Tryck ut degen i 6 runda tartelettformar, ca 11 cm i diameter, helst med löstagbar botten.
Skölj och dela varje äpple i 4 klyftor och kärna ur dem. Skär äpplena i tunna skivor eller riv dem grovt på ett rivjärn och fördela dem i formarna. Blanda socker och kanel och strö blandningen över äpplena. Grädda äppeltarteletterna i 200 grader ca 20 minuter och låt dem sedan kallna.
Värm gelé och vatten till tjockflytande konsistens. Pensla gelén över äppelformarna och garnera ev med en kvist citronmeliss. Servera med tunn grädde eller vaniljsås.
Vill du variera bakverken kan du riva 100 g mandelmassa och strö den i formarna innan du lägger i äpplena.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar