torsdag 27 april 2017

Fin rabarbertarte

Ur Allt om Mat Sommar 2003.

FIN RABARBERTARTE

En fin dessert med mandel och rabarber kan förberedas till viss del om man vill servera tarten nygräddad.

4 - 5 personer

150 g mjukt smör
3 1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
2 äggulor
2 msk mjölk

Rabarber:
600 g rabarber (1 1/2 l) i bitar
1 3/4 dl socker
3 msk honung
1 dl vitt vin

Mandelsmet:
150 g sötmandel (skållad, skalad, rostad och finhackad)
100 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
3 ägg

Hacka ihop degen. Kavla ut och klä tunt en 26 cm form (ev 24 cm) med löstagbar kant. Kyl degformen en stund.

Skär rabarbern i bitar. Koka upp socker, honung och vin, dra lagen av värmen och lägg rabarbern att mjukna i den 3 minuter. Sila upp rabarbern (lagen används inte mer här, drick den som saft!).

Värm ugnen till 200°. Skålla och skala mandeln, rosta den i torr panna och finhacka den.

Grädda degbottnen 10 minuter mitt i ugnen.

Vispa smör och florsocker pösigt. Dela äggen och rör ned en gula i taget och därefter mandeln. Hit kan tarten förberedas.

Vispa vitorna till hårt skum i ren bunke med ren visp och vänd ned skummet i smeten. Lägg rabarbern i formen, bred över mandelsmeten och grädda 35 - 40 minuter mitt i ugnen.

Låt svalna och servera med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar