Ur Allt om Mat Sommar 2003.
FIN RABARBERTARTE
En fin dessert med mandel och rabarber kan förberedas till viss del om man vill servera tarten nygräddad.
4 - 5 personer
150 g mjukt smör
3 1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
2 äggulor
2 msk mjölk
Rabarber:
600 g rabarber (1 1/2 l) i bitar
1 3/4 dl socker
3 msk honung
1 dl vitt vin
Mandelsmet:
150 g sötmandel (skållad, skalad, rostad och finhackad)
100 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
3 ägg
Hacka ihop degen. Kavla ut och klä tunt en 26 cm form (ev 24 cm) med löstagbar kant. Kyl degformen en stund.
Skär rabarbern i bitar. Koka upp socker, honung och vin, dra lagen av värmen och lägg rabarbern att mjukna i den 3 minuter. Sila upp rabarbern (lagen används inte mer här, drick den som saft!).
Värm ugnen till 200°. Skålla och skala mandeln, rosta den i torr panna och finhacka den.
Grädda degbottnen 10 minuter mitt i ugnen.
Vispa smör och florsocker pösigt. Dela äggen och rör ned en gula i taget och därefter mandeln. Hit kan tarten förberedas.
Vispa vitorna till hårt skum i ren bunke med ren visp och vänd ned skummet i smeten. Lägg rabarbern i formen, bred över mandelsmeten och grädda 35 - 40 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna och servera med vaniljglass.
FIN RABARBERTARTE
En fin dessert med mandel och rabarber kan förberedas till viss del om man vill servera tarten nygräddad.
4 - 5 personer
150 g mjukt smör
3 1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
2 äggulor
2 msk mjölk
Rabarber:
600 g rabarber (1 1/2 l) i bitar
1 3/4 dl socker
3 msk honung
1 dl vitt vin
Mandelsmet:
150 g sötmandel (skållad, skalad, rostad och finhackad)
100 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
3 ägg
Hacka ihop degen. Kavla ut och klä tunt en 26 cm form (ev 24 cm) med löstagbar kant. Kyl degformen en stund.
Skär rabarbern i bitar. Koka upp socker, honung och vin, dra lagen av värmen och lägg rabarbern att mjukna i den 3 minuter. Sila upp rabarbern (lagen används inte mer här, drick den som saft!).
Värm ugnen till 200°. Skålla och skala mandeln, rosta den i torr panna och finhacka den.
Grädda degbottnen 10 minuter mitt i ugnen.
Vispa smör och florsocker pösigt. Dela äggen och rör ned en gula i taget och därefter mandeln. Hit kan tarten förberedas.
Vispa vitorna till hårt skum i ren bunke med ren visp och vänd ned skummet i smeten. Lägg rabarbern i formen, bred över mandelsmeten och grädda 35 - 40 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna och servera med vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar