lördag 3 oktober 2015

Persikokaka med gräddfil

PERSIKOKAKA MED GRÄDDFIL

15 bitar

150 g mjukt osaltat smör
1 1/4 dl finkornigt strösocker
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
3 ägg
2½ dl siktat vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl kokos
½ tsk malen kardemumma
3 dl gräddfil
6 skalade, skivade färska persikor
eller 2 burkar avrunna, avtorkade
persikor à 410 g
3/4 dl rörsocker


Sätt ugnen på 170° och smörj och mjöla en bakform som är 16 x 26 cm. Du kan också lägga i bakplåtspapper 8 formen och låta det hänga ut över kanten, så blir det lätt att lyfta upp kakan när den är färdig.

Vispa smör, socker och vanilj vitt och luftigt och vispa sedan ned två av äggen, ett i taget. Vänd ned mjölet varvat med mjölken och därefter kokos och kardemumma. Bred ut smeten i formen och grädda kakan 20 minuter. Kontrollera med en provsticka att den är färdig. Låt sedan kakan svalna litet.

Öka under tiden ugnsvärmen till 200°. Blanda gräddfilen med det resterande ägget och bred fyllningen över kakan. Arrangera persikoskivorna på fyllningen, strö över rörsocker och grädda kakan 30 - 40 minuter. Den ska vara gyllene och fyllningen ska ha stelnat när den är färdig. Låt den kallna i formen innan du skär upp den i längder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar