söndag 25 oktober 2015

Jordgubbspaj med vaniljkräm

JORDGUBBSPAJ MED VANILJKRÄM

8 - 10 bitar

1 l jordgubbar

Pajdeg:
50 g mandel
½ dl socker
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 äggula

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2½ dl mjölk
3 äggulor
3/4 dl socker
2½ msk maizena
2 msk koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 225°.

Vaniljkräm:
Snitta vaniljstången. Koka upp mjölk och vaniljstång och ta kastrullen från plattan. Låt dra 15 minuter. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna som tillsätts till mjölken. Vispa äggulor, socker och maizena i en bunke. Häll i mjölkblandningen under vispning tills den blir slät. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning tills första bubblan syns. Tillsätt flädersaften och rör om. Kyl krämen i kallt vattenbad.

Vispa grädden. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden och rör till en slät kräm. Tillsätt försiktigt resten av grädden och låt stå i kylen.

Pajdeg:
Lägg skållad mandel, socker, mjöl och matfett i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa, tillsätt äggulan och kör tills en degboll bildas.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, och låt stå i kylen ca 30 minuter. Nagga pajdegen med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt pajskalet kallna.

Lägg upp pajen på ett fat och fyll med vaniljkräm och ansade jordgubbar. Dekorera med gröna blad eller blommor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar