MANDELTÅRTA MED KOLAGLASYR
Tårtan blir godast om den görs ett par dagar innan den ska serveras.
1 tårta
Tårtbotten:
100 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
3 - 4 kokta kalla potatisar
150 g sötmandel
5 - 6 bittermandlar
Fyllning:
1 burk aprikospuré (barnmatsburk)
Kolasås:
1½ dl kaffegrädde
1 dl socker
½ dl sirap
50 g smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form.
Rör matfett och socker poröst. Separera gulor och vitor. Rör ned äggulorna, en i sänder. Mosa potatisen och rör ned den. Mal den oskållade mandeln och rör ned. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem. Häll smeten i formen och grädda ca 50 minuter.
När tårtan kallnat delas den i två bottnar och aprikospuré breds emellan.
Till kolasåsen blandas grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt sjuda ca 20 minuter och rör då och då. Smeten är klar när den tjocknat. Ta kastrullen av plattan och rör ned smör och vaniljsocker. När såsen kallnat breds den över tårtan.
Tårtan blir godast om den görs ett par dagar innan den ska serveras.
1 tårta
Tårtbotten:
100 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
3 - 4 kokta kalla potatisar
150 g sötmandel
5 - 6 bittermandlar
Fyllning:
1 burk aprikospuré (barnmatsburk)
Kolasås:
1½ dl kaffegrädde
1 dl socker
½ dl sirap
50 g smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form.
Rör matfett och socker poröst. Separera gulor och vitor. Rör ned äggulorna, en i sänder. Mosa potatisen och rör ned den. Mal den oskållade mandeln och rör ned. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem. Häll smeten i formen och grädda ca 50 minuter.
När tårtan kallnat delas den i två bottnar och aprikospuré breds emellan.
Till kolasåsen blandas grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt sjuda ca 20 minuter och rör då och då. Smeten är klar när den tjocknat. Ta kastrullen av plattan och rör ned smör och vaniljsocker. När såsen kallnat breds den över tårtan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar