måndag 5 oktober 2015

Fyllda saffransbullar

FYLLDA SAFFRANSBULLAR

40 bullar

50 g jäst
100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g saffran
250 g kesella, 1%
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl hasselnötter
125 g smör eller margarin
1 dl syltade hackade apelsinskal
eller suckat
5 msk socker

Pensling och garnering:
1 ägg
hackade hasselnötter
pärlsocker


Sätt ugnen på 225°.

Smula ned jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt saffran, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Fyllning:
Hacka nötterna. Blanda nötter, rumsvarmt matfett, apelsinskal och socker.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en avlång platta som är ca 50 x 25 cm. Bred fyllning över över halva degen och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärs över i ca 2 cm breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut.

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på nötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8 - 10 minuter. Låt kallna på galler under duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar