måndag 19 oktober 2015

Vinbärsgömmor

VINBÄRSGÖMMOR

Suveräna, lättbakade kakor!

Ca 20 st

Pajdeg:
200 g smör eller margarin
2 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 ägg
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 droppar bittermandelolja
smör eller margarin till formarna
1 ägg till pensling
flagad mandel

Fyllning:
svart vinbärssylt


Sätt ugnen på 225°.

Smält matfettet och blanda med de övriga ingredienserna till pajdegen. Smörj folieformar.

Spara ca 1/4 av degen till lock och tryck ut resten i formarna. Klicka en sked svart vinbärssylt i varje form. Dela den resterande degen i lika många bitar som det finns formar och rulla ut degen till små kulor. Platta ut kulorna till runda lock och lägg deglocken över sylten.

Pensla med ägg och strö flagad mandel över. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Om du i stället gör kakan i en stor form ska den gräddas ca 25 minuter.

Om du vill variera byter du ut svart vinbärssylten mot annan sylt eller fyller formarna med bär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar