fredag 9 oktober 2015

Pepparkakspaj med apelsin

PEPPARKAKSPAJ MED APELSIN

Enklare än så här kan nästan ingen tårta eller paj bakas. Har du pepparkakor hemma, crème fraîche i kylen och litet nötter, så är den snart klar! Bottnen görs av kaksmulorna och matfett och gräddas inte. Den luftiga krämen till fyllningen behöver heller ingen värme och ändå kan den mäta sig med den ljuvligaste vaniljkräm. Därtill serveras färska bär eller bara en driva rostade nötter.

1 paj

Botten:
180 - 200 g digestivekex +
pepparkakor, mest av de förstnämnda
100 g smör eller margarin

Kräm:
1 äggula
3 msk socker
skal av ½ apelsin
1 burk crème fraîche

Servering:
75 g hasselnötter eller 5 dl bär


Låt matfettet vara rumsvarmt. Krossa kex och pepparkakor i mortel eller i en påse och med hjälp av kavel. Blanda smulor och matfett. Kör du i matberedare kan kex och kakor blandas direkt med matfettet.

Lägg bakpapper i botten på en form med löstagbar kant. Tryck ut smulorna i botten och litet upp längs kanterna på formen med hjälp av gaffel eller sked. Ställ degskalet i kylen någon timme tills det stelnat.

Vispa äggulan pösig med sockret. Tvätta apelsinen väl innan det gula skalet rivs av. Blanda äggsmeten med apelsinskal och crème fraîche.

Skölj bären eller rosta nötterna i varm stekpanna och hacka dem. Lossa pajskalet ur formen, dra bort bottenpapperet och lägg upp den på serveringsfat. Fyll pajskalet med krämen och häll bär eller nötter över.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar