torsdag 22 oktober 2015

Apelsinflarn med chokladglasyr

APELSINFLARN MED CHOKLADGLASYR

Apelsinskal, hackad mandel och cocktailbär binds ihop med matfett, grädde och socker. Kakan gräddas och får till sist en dekorativ chokladglasyr, som du ger ditt eget mönster.

Ca 40 kakor

50 g smör eller margarin
1 1/4 dl vispgrädde
1½ dl socker
200 g sötmandel
100 g finhackat, syltat apelsinskal
6 hackade röda cocktailbär
knappt 1 dl vetemjöl
200 g blockchoklad


Sätt ugnen på 175°.

Lägg matfett, grädde och socker i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Dra kastrullen från värmen och låt blandningen svalna. Skålla, skala och hacka mandeln om det behövs (det finns ju färdig att köpa!). Rör ned mandel, frukt och mjöl i smeten. Klicka ut smeten glest på smorda plåtar eller på bakplåtspapper på plåt. Doppa en gaffel i varmt vatten och tryck ut kakorna något. Grädda tills de flutit ut och börjar få färg, 12 - 15 minuter.

Låt kakorna svalna något på plåten och flytta dem sedan med en stekspade till ett galler och låt dem kallna.

Bryt sönder chokladen och lägg den i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och låt den smälta. Bred choklad på kakornas undersida. Gör gärna mönster i chokladen med en gaffel. Låt chokladen kallna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar