måndag 26 oktober 2015

Jordgubbstarteletter med chokladtosca

JORDGUBBSTARTELETTER MED CHOKLADTOSCA

Mördegskakor fyllda med bär och choklad ...

Ca 16 st

Mördeg:
200 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl

Fyllning:
1 l färska jordgubbar

Tosca:
150 g nötkärnor eller sötmandel
1½ dl socker
150 g smör eller margarin
1½ msk vetemjöl
3 msk mjölk
50 g mörk choklad


Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen och lägg denna kallt att vila ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Smörj tartelettformar med rumsvarmt matfett och klä dem med mördegen. Förgrädda formarna i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Hacka nötkärnorna eller mandeln till toscasmeten grovt. Mät upp socker, matfett, vetemjöl och mjölk i en kastrull och sjud upp under omrörning. Ta genast kastrullen från värmen och tillsätt nöthacket.

Skiva jordgubbarna och lägg dem i botten på formarna. Klicka över toscasmeten. Ställ åter in formarna i mitten av ugnen och grädda ytterligare 8 - 10 minuter.

Hacka den mörka chokladen grovt och strö över tarteletterna medan de ännu är varma, så att chokladen smälter. Lossa försiktigt från formarna då de kallnat helt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar