onsdag 21 oktober 2015

Vanilj- och blåbärshjärtan

VANILJ- OCH BLÅBÄRSHJÄRTAN

Ca 12 hjärtan

5 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 äggula

hjärtformar

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
ca 2½ dl mjölk (250 g)
ca 3 äggulor (60 g)
ca 2½ msk maizena (20 g)
ca 2/3 dl socker (60 g)
12 g smör eller margarin

Blåbärskompott:
125 g + 50 g blåbär
2 msk vatten
1 dl socker
½ msk pressad citron


Vaniljkräm:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljfröna och låt dra ca 10 minuter under lock. Vispa samman äggula, maizena och socker till en redning och slå den över den varma mjölken. Blanda och koka upp under konstant omrörning så att den tjocknar. Vispa ned smöret och passera krämen genom en sil. Kyl sedan krämen så snabbt som möjligt.

Blåbärskompott:
Blanda alla ingredienserna utom 50 g blåbär i en kastrull och värm till 112°. Rör om litet då och då. Tillsätt resterande blåbär, rör om och häll upp i en väl rengjord burk.

Gör degen i en matberedare genom att mixa matfett, mjöl och socker tills det liknar en smuldeg. Med mixern igång, tillsätt ägget och kör tills degen precis går ihop. Plasta in och låt vila kallt minst 1 timme.

Sätt ugnen på 175°.

Kavla ut degen, den ska vara ca 2 mm tjock. Skär ut 24 bitar som är något större än hjärtformarna. Tryck ut hälften av dem i formarna och fyll med ca 2 tsk vaniljkräm och 2 tsk blåbärskompott. Lägg på locken på formarna och nyp till försiktigt i kanterna. Skär bort överflödig deg. Pricka tre små hål i varje hjärta med en provsticka och baka i ugnen ca 25 minuter.

Ta ut formarna och låt svalna. Knacka därefter försiktigt ut kakorna ur formarna. Pudra kakorna med florsocker och servera.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar