MANDELTÅRTA MED KOLAKRÄM OCH JORDGUBBAR
Den fina mandelbotten är som en litet grövre mazarin - mycket saftig och god. Du kan byta ut mandeln mot hasselnötskärnor eller valnötter.
1 tårta, ca 8 bitar
Botten:
200 g sötmandel
1½ dl socker
3 ägg
Fyllning:
1½ dl karamelliserad mjölk
3 dl vispgrädde
finrivet skal av ½ citron
1 l färska jordgubbar
25 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175°. Klipp till ett runt bakpapper och täck bottnen på en rund bakform, ca 21 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant. Smörj ca 2 cm upp på kanten med litet matfett.
Finhacka mandeln i en matberedare. Strö litet av mandelhacket runt den smorda kanten. Tillsätt socker och ägg i matberedaren och kör ytterligare en kort stund, tills alltsammans blandats väl. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter. Låt tårtbottnen kallna i formen.
Lossa den kalla tårtbottnen ur formen och dra bort bakpapperet. Lägg kakan på ett serveringsfat och bred över den karamelliserade mjölken (kolakrämen). Vispa grädden och smaksätt med citronskal. Bred eller spritsa ut grädden på tårtan. Garnera med färska jordgubbar och hyvla över litet mörk choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar