måndag 26 oktober 2015

Chokladfyllda jordgubbsgifflar

CHOKLADFYLLDA JORDGUBBSGIFFLAR

I gifflarna gömmer sig jordgubbar och choklad.

Ca 24 gifflar

25 g jäst för söta degar
2½ dl mjölk
½ dl socker
1 ägg
1 tsk nystött kardemumma
150 g rumsvarmt smör eller margarin
ca 7½ dl vetemjöl

Fyllning:
75 g riven mandelmassa
75 g smör eller margarin
2 msk socker
50 g mörk choklad
1½ tsk potatismjöl
2 dl grovhackade färska jordgubbar

Pensling:
1 lätt uppvispat ägg

Glasyr:
1 dl florsocker
2 tsk vatten


Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt socker, ägg och kardemumma och klicka ned matfettet. Blanda ned ca 6 dl av mjölet och rör snabbt till en slät, ganska lös deg. Täck med bakduk och låt degen vila ca 40 minuter.

Fyllning:
Riv mandelmassan och tillsätt matfett och socker. Rör till en slät massa. Hacka och tillsätt chokladen.

Rör jordgubbarna varsamt med potatismjölet. Arbeta degen blank och smidig med resten av mjölet. Dela degen i tre jämnstora bitar som formas till runda bullar. Kavla varje bulle till en rund platta, ca 30 cm i diameter. Sporra varje platta i 8 snibbar. Lägg en klick fyllning vid basen på varje snibb och toppa med några jordgubbsbitar. Rulla varje bit från basen. Böj dem litet och placera på bakpappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 35 minuter.

Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 6 minuter. Ta ut och låt kallna. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Ringla över gifflarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar