måndag 26 oktober 2015

Kranskakor med syltgömma

KRANSKAKOR MED SYLTGÖMMA

Klassiskt på kaffekalaset - syltkakor med glasyr.

Ca 22 kakor

200 g smör eller margarin
3/4 dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
ca 3 dl färska jordgubbar
4 msk socker

Glasyr:
½ dl florsocker
3/4 tsk vatten


Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den kylskåpskallt i tättslutande förpackning att vila minst 1 timme.

Medan degen vilar förbereder du fyllningen. Skölj och rensa bären, skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Värm bären på svag värme och tryck dem lätt mot kanten så att de mosar sig. Koka därefter moset utan lock ca 10 minuter och rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns vid. Tillsätt sockret och rör om tills det lösts upp. Ge sylten ett rejält uppkok. Dra kastrullen från värmen och ställ åt sidan att svalna.

Sätt ugnen på 200°.

Ta fram den kalla degen och fyll en kaksprits med deg. Spritsa ut ca 22 längder som delas upp i 12 cm-långa bitar. Kavla ut resterande deg till ca ½ cm tjocklek och ta med ett kakmått ut runda plattor, ca 3 cm i diameter. Lägg plattorna på en bakpappersklädd plåt. Forma en krans av de spritsade bitarna runt varje platta och fördela sylten i mitten på kakorna.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 12 minuter eller tills de fått svagt gyllenbrun färg. Blanda samman florsocker och vatten och ringla glasyren över kakorna när de svalnat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar