söndag 25 oktober 2015

Jordgubbscheesecake med choklad

JORDGUBBSCHEESECAKE MED CHOKLAD

En härligt krämig och god cheesecake med smak av jordgubbar och choklad.

10 - 12 bitar

200 g digestivekex med choklad
150 g smör eller margarin

Fyllning:
400 g färskost, t ex Philadelphia
2 tsk kakao
2 dl socker
2 ägg
3 dl färska jordgubbar
100 g mörk choklad, 70%
3 dl crème fraîche

Dekoration:
5 dl färska jordgubbar


Sätt ugnen på 175°.

Mixa kexen till smulor i matberedare. Smält matfettet och blanda det med kexsmulorna. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund springform, ca 26 cm i diameter, och tryck ut kexblandningen i formen. Grädda mitt i ugnen 5 - 7 minuter.

Vispa ihop färskost, kakao och 1½ dl av sockret samt äggen till en slät smet. Vänd försiktigt ned jordgubbarna (dela dem om de är stora). Häll smeten ovanpå kexbottnen och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills smeten stannat.

Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikro. Vispa ihop chokladen med crème fraîche och ½ dl socker. Ta ut kakan ur ugnen. Bred försiktigt chokladblandningen över den första fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen 6 - 8 minuter, stäng av ugnen och låt kakan stå kvar ca 30 minuter.

Låt kakan svalna helt och låt den stå i kylen några timmar eller över natten. Dekorera med färska jordgubbar vid serveringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar