söndag 25 oktober 2015

Råglimpa med filmjölk

RÅGLIMPA MED FILMJÖLK

Det här saftiga brödet innehåller både rågkross och rågmjöl.

2 limpor

50 g jäst
1 dl vatten
5 dl rumstempererad filmjölk
2 dl rågkross
5 dl fint rågmjöl
3 dl vetekli
2½ tsk salt
6½ - 7½ dl vetemjöl

Pensling och garnering:
filmjölk
vetekli


Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37° och rör ut det med jästen. Tillsätt filmjölk, rågkross, rågmjöl, vetekli, salt och till sist vetemjölet. Knåda degen ordentligt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 175°.

Dela degen i två delar och lägg varje del i en bakpappersklädd brödform. Pensla bröden med filmjölk och toppa med kli. Grädda limporna längst ned i ugnen ca 2 timmar eller tills brödet har en innertemperatur på 98°. Låt svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar