måndag 5 oktober 2015

Jordgubbstårta med vaniljgrädde

JORDGUBBSTÅRTA MED VANILJGRÄDDE

Sommartårtan framför andra är jordgubbstårtan. Här bakas en luftlätt tårtbotten, som fylls med vaniljgrädde och bär.

1 tårta, 10 - 12 bitar

4 stora eller 5 små ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 - 1½ l jordgubbar
3 dl vispgrädde
2 portioner vaniljkräm,
tillagad enligt anvisning på förpackningen
(du kan självklart använda din egen goda
hemlagade vaniljkräm!)


Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta ned potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ned mjölblandningen och häll smeten i en smord och bröad rund tårtform, 24 cm i diameter. Grädda 35 - 40 minuter. Stjälp upp tårtbottnen och låt kallna. Skär den sedan i 3 delar.

Sjud vaniljkrämen enligt anvisning på paketet. Vispa grädden och blanda 2/3 av den med vaniljkrämen då den kallnat.

Mosa hälften av jordgubbarna och lägg ett lager på första tårtbottnen. Lägg sedan på hälften av vaniljgrädden innan du lägger på tårtbotten nr 2. Återigen mosade jordgubbar och resten av vaniljgrädden. Till sist tårtbotten nr 3, som täcks med den sparade, vispade grädden plus hela jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar