onsdag 14 oktober 2015

Apelsin- och chokladmoussetårta

APELSIN- OCH CHOKLADMOUSSETÅRTA

Den här tårtan kan göras klar dagen före festen och förvaras kallt fram till en stund före serveringen, men den bör helst inte frysas. Den som vill använder färdigköpt tårtbotten.

1 tårta, 12 - 14 personer

Tårtbottnar:
4 ägg
1½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
200 g fryst apelsinjuice (det här receptet
är från den tiden man kunde köpa fryst,
koncentrerad apelsinjuice på burk)
4 dl vispgrädde
200 g blockchoklad
5 ägg
5 blad gelatin

Garnering:
1 apelsin
100 g blockchoklad
50 g mandelspån


Smörj och bröa en tårtform som rymmer 1 3/4 - 2 liter. Det går även även bra att grädda i en stekpanna med en diameter på ca 22 cm. Sätt ugnen på 200°.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt dem. Rör tills allt är väl blandat. Häll smeten i den väl smorda och bröade formen. Grädda på nedersta falsen i ugnen 30 - 35 minuter. Känn med en sticka om kakan är färdig - är stickan torr tas kakan ur ugnen. Låt vila några minuter innan den stjälps upp på ett galler. Låt den kallna under formen. Skär den kalla sockerkakan i tre delar.

Vispa grädden till fyllningen riktigt tjock och tillsätt den tinade, koncentrerade apelsinjuicen. Vispa gärna någon minut till så allt blandas väl. Ställ kallt.

Skilj gulor och vitor. Smält blockchokladen över vattenbad och rör ned gulorna en i sänder under omrörning. Blötlägg gelatinbladen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Krama ur gelatinet och rör ned dem i den varma chokladsmeten. Vänd försiktigt ned chokladen i äggviteskummet och blanda väl.

Lägg ihop tårtan enligt följande: Botten - apelsinkräm - botten - chokladkräm - botten och avsluta med ett vackert lager apelsinkräm på toppen och runt om.

Smält chokladen till garneringen över vattenbad. Skär bort allt skal från apelsinen och skär den i tunna skivor. Doppa skivorna till hälften i chokladen och låt torka på smörpapper. Rosta mandelspånen i ugn eller i stekpanna. Tryck fast dem runtom kanten på tårtan och lägg på apelsinskivorna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar