tisdag 20 oktober 2015

Körsbärspaj med vanilj- och mandelsmulor

KÖRSBÄRSPAJ MED VANILJ- OCH MANDELSMULOR

En riktigt god paj, som för tankarna till 90-talets kultförklarade TV-serie "Twin Peaks", där agent Cooper äter körsbärspaj på Normas RR Diner.

8 - 10 bitar

Pajbotten:
40 g smör eller margarin
1 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl

Fyllning:
350 g körsbär, urkärnade
(ca 5 dl)
2 msk socker
1 msk maizena

Smuldeg:
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1 krm salt
½ vaniljstång
100 g grovhackad mandel
100 g kallt smör eller margarin

Till servering:
glass eller lättvispad grädde


Sätt ugnen på 175°.

Smält matfettet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölet i smeten och blanda i matfettet. Häll smeten i en smord, avlång form och grädda mitt i ugnen ca 10 - 12 minuter.

Kärna under tiden ur körsbären. Ta ut bottnen ur ugnen och höj värmen till 200°.

Blanda mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Dela och skrapa ur vaniljstången och blanda ned fröna i bunken tillsammans med mandeln. Skär matfettet i kuber och finfördela det i bunken.

Vänd körsbären i socker och maizena. Lägg bären på bottnen och täck med smulorna. Grädda mitt i ugnen ca 25 - 30 minuter eller tills pajen är gyllene. Ta ut och låt svalna. Servera gärna med glass eller lättvispad grädde.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar