söndag 25 oktober 2015

Chokladkakor med lakritskolagömma

CHOKLADKAKOR MED LAKRITSKOLAGÖMMA

Choklad, kinuski (kola), lakrits och flingsalt - segt, kladdigt och galet gott (om man gillar lakrits!). Det går dock bra att hoppa över lakritsen om man inte gillar det, för kakorna blir goda ändå! Toppar man med mycket flingsalt kan man slopa saltet i kakdegen.

Ca 12 kakor

Lakritssås:
½ dl farin
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
1 nypa flingsalt
ca 2 tsk lakritspulver
½ msk smör eller margarin

Kakdeg:
50 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl farin
½ dl kakao
1 nypa flingsalt
1 nypa vaniljfrön från vaniljstång
1 ägg
50 g mörk choklad, 70%
1 rågat krm bakpulver
2 dl vetemjöl

Garnering:
flingsalt


Lakritssås:
Låt farin, sirap, grädde, salt och lakritspulver puttra i en kastrull på låg medelvärme ca 5 minuter. Den ska tjockna och bli trögflytande, men tänk på att den sätter sig när den kallnar. Rör i matfettet när du tar såsen från värmen. Låt svalna tills såsen är ljummen.

Sätt ugnen på 175°.

Kakdeg:
Vispa ihop matfett, farin, kakao, salt, vaniljfrön och ägg. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna och blanda sedan ned den i smeten. Sikta ned mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop allt till en deg. Ställ degen i kylskåpet en stund om den känns för kladdig.

Forma ca 12 bollar av degen. Om du inte vill ha en öppen kaka nyper du bort 1/4 av bollen och sparar den till ett täckande lock. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med en klick lakritssås. Platta ut de små degklumparna och fäst som ett lock över kakorna. Toppa kakorna med litet flingsalt.

Grädda kakorna 8 - 12 minuter för mjuksega kakor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar