lördag 24 oktober 2015

Jordgubbsrutor

JORDGUBBSRUTOR

Somriga rutor som är enkla att baka och smakar härligt. Det går bra att använda frysta jordgubbar och toppa med exempelvis kiwi, om det inte är jordgubbssäsong.

Ca 20 rutor

Jordgubbspuré:
Ca 400 g färska jordgubbar
2 msk socker

Botten:
225 g smör eller margarin
4½ dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
125 g kvarg, t ex Kesella
300 g färskost, t ex Philadelphia
1½ dl florsocker
rivet skal av 1 citron

Garnering:
färska jordgubbar


Mixa 3/4 av jordgubbarna med sockret och ställ det åt sidan. Sätt ugnen på 175°.

Botten:
Smält matfettet och blanda det med sockret. Vispa upp äggen lätt och rör ned dem i smörblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ned det i smeten. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i långpannan och fördela de mixade jordgubbarna över. Använd en gaffel för att dra ned jordgubbarna i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 30 minuter och låt den svalna.

Glasyr:
Rör ihop kvarg, färskost, florsocker och citronskal till en krämig glasyr. Bred den över kakan och skär den i rutor. Garnera med jordgubbar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar