MANDELTÅRTA MED APELSINGELÉ
1 tårta
Bottnar:
100 g sötmandel
4 äggvitor
1½ dl socker
Kräm:
100 g smör eller margarin
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
Garnering:
3 gelatinblad
2 dl färskpressad apelsinsaft
(kan ev behöva sötas)
2 dl grädde
Sätt ugnen på 175°.
Skålla och mal mandeln. Vispa vitorna hårt och blanda ned socker och mandel. Smörj och mjöla en plåt och fördela smeten i två fyrkanter, 15 x 20 cm. Grädda ca 20 minuter.
Smält matfettet och rör ned äggulor och socker. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna. Tillsätt 1 dl vispad grädde.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Smält det i apelsinsaften på svag värme och ställ sedan kallt. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och spritsa grädden runt kanten. När geléet börjat stelna täcker du ovansidan. Förvara tårtan kallt.
1 tårta
Bottnar:
100 g sötmandel
4 äggvitor
1½ dl socker
Kräm:
100 g smör eller margarin
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
Garnering:
3 gelatinblad
2 dl färskpressad apelsinsaft
(kan ev behöva sötas)
2 dl grädde
Sätt ugnen på 175°.
Skålla och mal mandeln. Vispa vitorna hårt och blanda ned socker och mandel. Smörj och mjöla en plåt och fördela smeten i två fyrkanter, 15 x 20 cm. Grädda ca 20 minuter.
Smält matfettet och rör ned äggulor och socker. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna. Tillsätt 1 dl vispad grädde.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Smält det i apelsinsaften på svag värme och ställ sedan kallt. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och spritsa grädden runt kanten. När geléet börjat stelna täcker du ovansidan. Förvara tårtan kallt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar