måndag 26 oktober 2015

Moussefylld jordgubbsrulle

MOUSSEFYLLD JORDGUBBSRULLE

Vill du ha rulltårtan glutenfri? Byt då ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölmix.

1 rulltårta, ca 12 bitar

3 ägg
1½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver

Fyllning:
5 dl färska jordgubbar, 250 g
1 dl gelésocker multi
3 dl vispgrädde
1½ tsk vaniljsocker
finrivet skal av ½ citron

Garnering:
1 dl vispgrädde
färska jordgubbar
citronmeliss


Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna som mäter ca 30 x 40 cm med bakpapper.

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Rör varsamt smeten slät. Bred ut smeten jämnt i långpannan och grädda bottnen i mitten av ugnen ca 5 minuter.

Sockra lätt på den nygräddade bottnen och stjälp den upp-och-ned på bakplåtspapper att kallna under bakduk.

Skölj och rensa jordgubbarna och mixa eller mosa dem till en slät puré. Häll moset i en kastrull och tillsätt gelésocker. Ge blandningen ett rejält uppkok under omrörning. Ställ därefter kastrullen åt sidan att svalna tills moset börjar stelna.

Vispa grädden. Smaksätt den med vaniljsocker och finrivet citronskal. Vänd ned det svala och något stelnade moset och rör fyllningen slät. Verkar den lös, låt den stå kylskåpskallt en stund.

Dra bort bakpapperet från den kalla bottnen och bred ut moussen jämnt. Rulla samman med hjälp av bakpapper, rulla in den i bakpapperet och lägg den kylskåpskallt med skarven i botten ca 1 timme att stelna.

Vispa grädden till garneringen. Lägg längden på ett serveringsfat och klicka eller spritsa grädden ovanpå. Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar