måndag 5 oktober 2015

Dagiskakor

DAGISKAKOR

50 - 60 kakor

200 g smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl


Sätt ugnen på 200°.

Lägg matfettet i en bunke efter att först ha delat det i 4 - 5 bitar. Tillsätt övriga ingredienser i strukna mått.

Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Använd händerna. Det går lättast om fettet har legat framme ca 10 minuter, så att det inte är helt kylskåpskallt. Dela degen i 4 delar och forma varje del till en jämntjock rulle. Lägg dessa på ett skärbräde och ställ in i kylen ett tag så att degen stelnar något. Det tar ca 1 timme och är inte absolut nödvändigt.

Smörj två plåtar eller täck dem med bakpapper. Skär degrullarna i cm-tjocka skivor och lägg dem på plåtarna. Randa kakorna med mjölad gaffel. Doppa gaffeln i vetemjöl mellan var eller varannan kaka.

Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Öppna ugnsluckan litet lätt redan efter ca 8 minuter och titta om kakorna fått någon färg. Ugnar kan grädda så olika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar