torsdag 15 oktober 2015

Vallmokaka

VALLMOKAKA

En vallmokvarn finns väl inte i så många svenska hushåll, men det är heller inte helt nödvändigt att mala vallmofröna till den här kakan, utan det går bra ändå.

1 kaka

200 g mörka vallmofrön
3½ dl mjölk
skal av ½ citron
1/4 dl socker

Deg till botten:
7½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl mjölk + 1 dl vatten
10 g jäst
1 ägg
40 g smör eller margarin
½ dl socker

Kvarg:
1 l filmjölk
1 ägg
2 msk socker

Smuldeg:
1 2/3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
½ dl socker

Dessutom:
2 - 3 dl jordgubbssylt


Mal ev vallmofröna och koka dem i mjölk tills mjölken kokat in. Blanda i socker och citronskal och låt blandningen kallna.

Gör degen. Blanda vetemjöl och salt i en skål. Värm mjölken och blanda med det kalla vattnet. Kontrollera att blandningen är fingervarm. Gör en grop i mjölet och häll i hälften av mjölkblandningen tillsammans med jästen. Dela ägget i gula (som sparas till pensling) och vita. Blanda vitan med resten av mjölken och vispa lätt. Smält matfettet, häll ned det i mjölk-äggviteblandningen och tillsätt sockret. Arbeta samman allt till en smidig deg som vår jäsa ca 20 minuter.

Gör kvargen. Hetta upp filmjölken till strax under kokpunkten och häll den genom ett kaffefilter. Blanda med uppvispat ägg och socker.

Sätt ugnen på 175°. Platta ut degen på smord plåt så att den blir nästan lika stor som plåten. Pensla kanten runt om med äggulan och dessutom ca  2 cm in på kakan. Bred ut vallmofröblandningen på kakan utom på den penslade kanten. Klicka över jordgubbssylt och därefter kvargen och låt kakan stå ca 10 minuter.

Gör under tiden smuldegen. Arbeta hastigt samman matfett, mjöl och socker med fingrarna och strö det över kakan. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 45 minuter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar