tisdag 20 oktober 2015

Amerikansk körsbärspaj

AMERIKANSK KÖRSBÄRSPAJ

En riktig Kalle Anka-paj med somriga körsbär. Välj om du vill förgrädda pajskalet eller inte, beroende på hur kladdig paj du vill ha.

1 paj, ca 10 bitar

Pajskal:
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
150 g smör eller margarin
1 ägg
½ msk kallt vatten
1 ägg till pensling

Körsbärsfyllning:
600 g körsbär
1 vaniljstång
6 msk syltsocker


Pajskal:
Sätt ugnen på 175°. Blanda vetemjöl och florsocker, lägg i matfett och nyp ihop till en deg. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop allt till en deg. Plasta in den och låt den vila i kylen ca 20 minuter.

Dela degen i två lika stora delar. Tryck ut ena degbiten i en pajform. Nu kan du antingen pensla pajskalet med ett uppvispat ägg och förgrädda ca 10 minuter eller lägga i fyllningen direkt för en litet kladdigare paj.

Körsbärsfyllning:
Kärna ur körsbären och lägg dem i formen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med syltsockret i en liten skål och strö sockerblandningen över körsbären.

Kavla ut den andra degbiten och skär långa remsor av degen. Fläta ihop remsorna över pajen om du vill. Pensla pajskalet med ägg och grädda 30 - 40 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar