måndag 26 oktober 2015

Victoriatårta

VICTORIATÅRTA

1 tårta, ca 10 - 12 bitar

Mandelbottnar:
100 g sötmandel
4 äggvitor
1½ dl socker

Smörkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
150 g smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker

Rabarber i lag:
1 dl vatten
1 dl socker
1 rabarberstjälk i småbitar, ca 2 dl

Garnering:
1½ dl vispgrädde
½ l färska jordgubbar


Sätt ugnen på 175°. Markera två rundlar på bakpapper, ca 24 cm i diameter.

Mal mandeln. Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under vispning tills massan är blank och styv. Vänd varsamt ned den malda mandeln. Bred ut smeten i cirklarna på bakpapperet och grädda mitt i ugnen 20 - 25 minuter. Dra över bottnarna med bakpapperet på ett bakgaller och låt svalna.

Smörkräm:
Mät upp äggulor, socker och grädde i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud helt kort tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Klicka ned matfettet litet i taget och rör krämen slät. Tillsätt vaniljsocker och ställ kylskåpskallt att stelna till krämig konsistens.

Mät upp vatten och socker till rabarbern i en kastrull. Ge lagen ett rejält uppkok så att sockret smälter. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg dem i lagen. Sjud åter snabbt upp och dra därefter kastrullen åt sidan. Låt kallna.

Lossa de kalla tårtbottnarna från bakpapperet och lägg samman dem med smörkrämen emellan och ovanpå.

Häll upp rabarberbitarna att rinna av. Vispa grädden. Klicka grädden ovanpå tårtan och garnera med färska jordgubbar och rabarberbitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar