ÄPPELTARTE MED MANDELFYLLNING OCH TOSCA
En ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke.
10 - 12 bitar
2 syrliga äpplen
Botten:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör eller margarin
100 g mandelmjöl
1 dl socker
1 stort ägg
finrivet skal av 1 citron
Toscatäcke:
50 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
½ dl socker
2 msk glykossirap
50 g mandelspån
Tillbehör:
ev lättvispad grädde eller vaniljglass
Botten:
Blanda mjöl, socker och matfett till en smulig massa i matberedare eller med fingrarna. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kylen minst 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200°. Nagga pajskalet och grädda långt ned i ugnen ca 12 minuter.
Fyllning:
Blanda matfett, mandelmjöl, socker, ägg och citronskal. Skiva äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och lägg på äppelskivorna. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat.
Toscatäcke:
Smält matfettet och tillsätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare 8 - 10 minuter, tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
En ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke.
10 - 12 bitar
2 syrliga äpplen
Botten:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör eller margarin
100 g mandelmjöl
1 dl socker
1 stort ägg
finrivet skal av 1 citron
Toscatäcke:
50 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
½ dl socker
2 msk glykossirap
50 g mandelspån
Tillbehör:
ev lättvispad grädde eller vaniljglass
Botten:
Blanda mjöl, socker och matfett till en smulig massa i matberedare eller med fingrarna. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kylen minst 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200°. Nagga pajskalet och grädda långt ned i ugnen ca 12 minuter.
Fyllning:
Blanda matfett, mandelmjöl, socker, ägg och citronskal. Skiva äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och lägg på äppelskivorna. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat.
Toscatäcke:
Smält matfettet och tillsätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare 8 - 10 minuter, tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar