fredag 30 oktober 2015

Äppeltarte med mandelfyllning och tosca

ÄPPELTARTE MED MANDELFYLLNING OCH TOSCA

En ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke.

10 - 12 bitar

2 syrliga äpplen

Botten:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör eller margarin
100 g mandelmjöl
1 dl socker
1 stort ägg
finrivet skal av 1 citron

Toscatäcke:
50 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
½ dl socker
2 msk glykossirap
50 g mandelspån

Tillbehör:
ev lättvispad grädde eller vaniljglass


Botten:
Blanda mjöl, socker och matfett till en smulig massa i matberedare eller med fingrarna. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kylen minst 30 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 200°. Nagga pajskalet och grädda långt ned i ugnen ca 12 minuter.

Fyllning:
Blanda matfett, mandelmjöl, socker, ägg och citronskal. Skiva äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och lägg på äppelskivorna. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat.

Toscatäcke:
Smält matfettet och tillsätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare 8 - 10 minuter, tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar