MOUSSETÅRTA MED JORDGUBBAR
1 tårta, 8 bitar
3 ägg
1½ dl socker
½ dl kakao
1½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
Jordgubbsmousse:
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
250 g jordgubbar, passerade till puré
1½ dl florsocker
Garnering:
färska jordgubbar
Sätt ugnen på 250°.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop kakao, potatismjöl och bakpulver i en bunke och vänd ned det tillsammans med vattnet i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 5 minuter. Strö litet socker över kakan och vänd upp den på ett annat bakplåtspapper. Låt kakan svalna och ta sedan ut två rundlar, 20 cm i diameter, med hjälp av t ex en springform.
Jordgubbsmousse:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden medelhårt. Blanda jordgubbspurén med florsockret. Värm litet av purén i en kastrull och smält gelatinet i den. Rör sedan ned den varma purén i den kalla och vänd ned grädden.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter. Lägg en av rundlarna i springformen och fyll på med hälften av jordgubbsmoussen. Stryk slätt och lägg på nästa botten. Fyll på med resterande jordgubbsmousse och stryk slätt. Ställ tårtan i frysen minst 4 timmar.
Ta fram tårtan en stund före servering och garnera den med jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar