NÖTTÅRTA MED KOLAKRÄM
1 tårta, ca 10 bitar
Snabbt, gott och smaskens!
5 äggvitor
1 dl + 3/4 dl florsocker
200 g malda hasselnötter
Kolakräm:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
½ dl ljus sirap
Garnering:
4 dl vispgrädde
siktad kakao
några jordgubbar
Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt 1 dl florsocker litet i taget under fortsatt vispning tills det blir ett tjockt, blankt skum. Blanda resterande florsocker med de malda nötkärnorna och bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i 175° ca 25 minuter. Ta bort papperet som bottnen gräddats på och dela i tre avlånga bitar.
Blanda ingredienserna till kolakrämen i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud på svag värme ca 25 minuter tills tjockare konsistens och kolafärg uppnås. Rör bara om då och då. Låt krämen kallna i kyl. Är den för tunn får den sjuda ytterligare 5 - 10 minuter.
Fördela kolakräm och vispad grädde mellan bottnarna och på toppen. Sikta över kakao och garnera med bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar