måndag 5 oktober 2015

Lyxiga söndagsgifflar

LYXIGA SÖNDAGSGIFFLAR

Ägg och relativt mycket fett gör dessa gifflar till festbröd. Bjud dem någon gång då du kan disponera din tid, så att du kan servera dem nygräddade, praktiskt taget direkt från plåten. Succén är given.

32 gifflar

100 g jäst
5 dl mjölk
2 ägg
1 dl keso
1 msk salt
150 g smör eller margarin
ca 1 kg vetemjöl, ca 17 dl
1 ägg till pensling
vallmofrön


Smula jästen i en liten bunke. Ljumma mjölken till 37° (fingervarm) och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig. Lägg 1 kg mjöl i en stor bunke och finfördela fettet däri med fingertopparna. Häll degvätskan över mjöl- och smörblandningen och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över litet mjöl och låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 4 delar och kavla ut varje del till en rundel, ca 32 cm i diameter, och sporra ut 8 trekanter. Rulla till gifflar och lägg på plåt. Se till att snibben kommer på undersidan, annars sprätter den upp under gräddningen. Låt gifflarna jäsa 20 - 25 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°. Pensla dem med uppvispat ägg, strö över vallmofrön och grädda mitt i ugnenn ca 12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar