JORDGUBBSTÅRTA MED FLÄDERMOUSSE
8 - 10 bitar
200 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk potatismjöl
2 msk kakao
10 - 12 jordgubbar
Flädermousse:
4 gelatinblad
1½ dl koncentrerad flädersaft
4 dl vispgrädde
2 ägg
Garnering:
jordgubbar
Sätt ugnen på 175°.
Riv mandelmassan och rör ihop den med matfettet till en smidig deg. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Sikta i potatismjöl och kakao och blanda till en smet. Bred ut i en smord form med löstagbar kant och grädda 20 minuter. Låt kallna. Skiva jordgubbarna och ställ dem mot kanten runt formen.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Värm hälften av saften, ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma saften. Häll i resten av saften och låt svalna. Vispa grädden hårt. Dela äggen i gulor och vitor och rör ned gulorna i grädden. Rör försiktigt ned saften i grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem. Häll moussen i formen och låt stå kallt 4 timmar. Lossa och ta bort kanten och garnera tårtan med jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar