söndag 25 oktober 2015

Jordgubbstårta med flädermousse

JORDGUBBSTÅRTA MED FLÄDERMOUSSE

8 - 10 bitar

200 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk potatismjöl
2 msk kakao
10 - 12 jordgubbar

Flädermousse:
4 gelatinblad
1½ dl koncentrerad flädersaft
4 dl vispgrädde
2 ägg

Garnering:
jordgubbar


Sätt ugnen på 175°.

Riv mandelmassan och rör ihop den med matfettet till en smidig deg. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Sikta i potatismjöl och kakao och blanda till en smet. Bred ut i en smord form med löstagbar kant och grädda 20 minuter. Låt kallna. Skiva jordgubbarna och ställ dem mot kanten runt formen.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Värm hälften av saften, ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma saften. Häll i resten av saften och låt svalna. Vispa grädden hårt. Dela äggen i gulor och vitor och rör ned gulorna i grädden. Rör försiktigt ned saften i grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem. Häll moussen i formen och låt stå kallt 4 timmar. Lossa och ta bort kanten och garnera tårtan med jordgubbar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar