måndag 26 oktober 2015

Jordgubbs- och kokosfyllda vetebullar

JORDGUBBS- OCH KOKOSFYLLDA VETEBULLAR

Ca 25 bullar

50 g jäst för söta degar
3 dl mjölk
125 g rumsvarmt smör eller margarin
3/4 dl vit sirap
2 äggulor
ca 9 dl vetemjöl

Fyllning:
125 g mandelmassa
1 dl kokosflingor
1 äggvita
ca 5 dl färska jordgubbar

Pensling:
1 ägg

Garnering:
1 dl florsocker
2 tsk vatten
1 msk finhackad färsk mynta
(kan uteslutas)


Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ned matfettet och tillsätt därefter sirapen och äggulorna. Rör om. Blanda ned vetemjölet och knåda samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila ca 40 minuter.

Knåda samman degen lätt och stjälp upp den på mjölat bakbord. Kavla ut till en fyrkantig platta, ca 40 x 40 cm. Skär upp degen i rutor, ca 8 x 8 cm. Vik upp hörnen mot mitten på degbitarna och tryck till ordentligt. Lägg kuverten i bullformar av papper och ställ dem att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Riv mandelmassan och blanda den med kokosflingorna. Blanda ned äggvitan och rör samman till en lätt smulig massa. Skiva jordgubbarna.

Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg. Lägg några jordgubbsskivor i mitten på varje bulle och strö över litet mandel- och kokosmassa. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8 - 10 minuter.

Blanda samman florsocker och vatten till en slät glasyr. Smaksätt denna med finhackad mynta och ringla den över de kalla bullarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar