söndag 25 oktober 2015

Knäckig krusbärskaka

KNÄCKIG KRUSBÄRSKAKA

De syrliga krusbären blir en fin kombination med det knäckiga toscatäcket.

12 - 14 bitar

150 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl krusbär
1 - 2 msk socker

Tosca:
50 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån


Sätt ugnen på 200°.

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt matfettet och sikta ned mjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad springform, 24 cm i diameter.

Blanda krusbären med sockret, fördela bären över kaksmeten och tryck ned bären i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Blanda matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda tills smeten börjar tjockna och blanda i mandelspånen.

Ta ut kakan ur ugnen. Fördela försiktigt blandningen över kakan - lättast kan vara att klicka ut den med en tesked. Grädda i nedre delen av ugnen ytterligare 15 minuter. Servera kakan ljummen med vaniljsås eller kall som den är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar