fredag 30 oktober 2015

Mandelfyllda plommonbullar

MANDELFYLLDA PLOMMONBULLAR

Ljuvliga sommarbullar med en fyllning av mandelmassa och toppade med plommon.

Ca 12 bullar

25 g jäst för söta degar
1 dl fingervarm mjölk
2 ägg
125 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl socker
ca 6½ dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
75 g mandelmassa
ca 200 g plommon

Glasyr:
3/4 dl florsocker
1½ tsk vatten


Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt äggen och klicka ned matfettet. Blanda sist ned socker och vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225°.

Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda samman den lätt. Forma till en längd, skär upp i mindre bitar och forma dem till runda bullar. Tryck en fördjupning i varje bulle och lägg dem i bullformar. Lägg en bit mandelmassa i varje fördjupning. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Pensla de jästa bullarna med lätt uppvispat ägg.

Dela, kärna ur och skiva plommonen. Tryck ned dem lätt i bullarna. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8 - 10 minuter. Blanda samman florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla den över de avsvalnade bullarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar