torsdag 22 oktober 2015

Marängtoppad jordgubbspaj

MARÄNGTOPPAD JORDGUBBSPAJ

Vill du förenkla det hela kan du garnera pajen med färdigköpta marängtoppar.

1 paj, 6 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
skal och saft av 1 liten citron

Fyllning:
3/4 l jordgubbar
3 ägg
3/4 dl socker
60 g smör eller margarin
3/4 dl vetemjöl

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker

Dekoration:
10 - 15 jordgubbar


Sätt ugnen på 180° och grillvärme.

Pajdeg:
Mixa ingredienserna till degen och tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter.

Fyllning:
Mixa jordgubbarna. Vispa ägg och socker och tillsätt de mixade bären. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölet och rör om. Rör i jordgubbsmixen och koka på svag värme tills krämen tjocknat. Häll krämen i pajformen och sätt in i ugnen ca 15 minuter.

Maräng:
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, medan du vispar. Vispa tills smeten är glansig, ca 5 minuter. Spritsa ut toppar på kakan. Ställ delade jordgubbar mellan marängtopparna och bränn av marängen med brännare (eller ställ in pajen i ugnen under grillelementet några minuter).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar