STORA RÅGSIKTSBITAR
Rejäla rågsiktsbröd som är goda med en matig fyllning på utflykten.
Ca 12 st
50 g jäst
7 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
1 dl ljus sirap
75 g smält smör eller margarin
2 dl fint rågmjöl
16 - 18 dl rågsikt
Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Rör ned salt, sirap, matfett och rågmjöl. Tillsätt rågsikten, litet i taget, och knåda degen kraftigt några minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Dela degen i ca 12 bitar och forma dem till längder, ca 15 x 8 cm. Strö över litet mjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga bröden med en gaffel och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Grädda bröden mitt i ugnen 13 - 15 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar