söndag 25 oktober 2015

Stora rågsiktsbitar

STORA RÅGSIKTSBITAR

Rejäla rågsiktsbröd som är goda med en matig fyllning på utflykten.

Ca 12 st

50 g jäst
7 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
1 dl ljus sirap
75 g smält smör eller margarin
2 dl fint rågmjöl
16 - 18 dl rågsikt


Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Rör ned salt, sirap, matfett och rågmjöl. Tillsätt rågsikten, litet i taget, och knåda degen kraftigt några minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

Dela degen i ca 12 bitar och forma dem till längder, ca 15 x 8 cm. Strö över litet mjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga bröden med en gaffel och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Grädda bröden mitt i ugnen 13 - 15 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar