söndag 25 oktober 2015

Hallonmoussetårta med svarta vinbär

HALLONMOUSSETÅRTA MED SVARTA VINBÄR

En festlig tårta som dessutom är glutenfri. Garnera med vispgrädde och färska hallon.

8 bitar

Botten:
200 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
2 ägg
matfett och kokosflingor till formen

Mousse:
5 gelatinblad
5 dl vispgrädde
2 äggulor
1½ dl florsocker
250 g hallon, färska eller frysta tinade

Svartvinbärsspegel:
200 g svartvinbärssylt
ev gelatinblad

Garnering:
vispgrädde
hallon


Botten:
Sätt ugnen på 175°.

Riv mandelmassan fint. Smält matfettet och vispa ihop det med mandelmassa och ägg till en slät smet. Smörj en kakform, ca 24 cm i diameter och med löstagbar botten, och bröa den med kokos. Fyll formen med smeten och grädda mitt i ugnen 15 - 20 minuter. Låt kakan kallna.

Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Koka upp ½ dl av grädden. Lägg gelatinbladen i den varma grädden och rör om väl tills gelatinet är smält. Låt grädden svalna. Rör ihop äggulor och florsocker med den avsvalnade gräddblandningen och rör ned hallonen. Vispa den resterande grädden löst och rör försiktigt ned hallonsmeten i den. Häll moussen på den kalla kakbottnen och låt stå kallt ca 2 timmar.

Svartvinbärsspegel:
Värm sylten och sila den så att den blir "klar". Låt sylten svalna, det tar ca 20 minuter. Bred ut spegeln över moussen. Om du vill ha spegeln litet fastare kan du smälta ett gelatinblad som först legat i kallt vatten (ca 10 minuter) i sylten.

Garnera gärna med små spritsade gräddtoppar längs kanten och toppa med färska hallon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar