söndag 25 oktober 2015

Citronkaka med lemon curd

CITRONKAKA MED LEMON CURD

En god och saftig citronkaka fylld med krämig lemon curd.

1 kaka, 8 bitar

2 ägg
2 dl socker
saft och skal av 1 citron
175 g smör eller margarin
½ dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker

Lemon curd:
3 ägg
2 dl socker
saft och skal av 2 citroner
50 g smör eller margarin


Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och socker pösigt. Riv skalet på citronen och pressa ur saften. Smält matfettet och rör ihop med äggsmeten. Tillsätt mjölk, citronsaft och rivet citronskal. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter och med löstagbar botten, och grädda kakan mitt i ugnen 30 - 35 minuter. Kolla gärna med sticka.

Lemon curd:
Vispa upp ägg och socker i en kastrull. Tillsätt skal och saft av citron. Låt curden sjuda på svag värme. Vispa hela tiden tills den har blivit tjock, den får inte koka. Ta av kastrullen från spisen och rör i matfettet. Låt kallna.

När kakan har svalnat, skär den i två bottnar med en vass, lång kniv. Bred lemon curd på underdelen och lägg på locket. Pudra kakan med florsocker strax före servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar