lördag 17 oktober 2015

Chokladmuffins med banan och jordnötter

CHOKLADMUFFINS MED BANAN OCH JORDNÖTTER

Karamelliserade jordnötter är delikat topping på banan- och chokladmuffins, alltså på cupcakes, som många säger nu för tiden.

10 - 12 st

Muffins:
3 ägg
3 dl socker
1 tsk äkta vaniljpulver
50 g smör eller margarin
1 dl gräddfil
3 msk kallt kaffe
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao
1 - 2 skivade bananer

Chokladtopping:
50 g rumsvarmt smör eller margarin
5 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
125 g färskost
2 msk kallt kaffe

Karamelliserade jordnötter:
100 g jordnötter
2 msk vatten
1 dl socker


Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt i en bunke. Smält matfettet, häll i gräddfil och kaffe och blanda med den pösiga äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kakao och vänd försiktigt ned i smeten.

Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Lägg ca 3 bananskivor på toppen av varje muffin. Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 minuter.

Blanda rumsvarmt matfett med florsocker, vaniljpuolver, kakao och färskost till en krämig smet. Smaka av med kaffet till önskad konsistens och smak.

Karamelliserade jordnötter:
Lägg nötterna i en stekpanna och rosta några minuter på medelhög värme. Lägg jordnötterna åt sidan. Värm vatten och socker i en stekpanna och rör om tills sockret smälter utan att det kokar.

Låt sockerblandningen småkoka utan omrörning tills den är gyllenbrun. Lägg jordnötterna på bakpapper och häll sockerblandningen över. Låt stelna. Hacka jordnötterna grovt.

Bred ut chokladtopping på avsvalnade muffins och strössla över jordnötterna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar