måndag 12 oktober 2015

Mandelpaj

MANDELPAJ

En paj för älskare av den milda mandelsmaken. Den håller sig god länge, om den bara får chansen att ligga till sig!

1 paj, 12 - 14 bitar

Pajdeg:
100 g rumsvarmt smör eller margarin
125 g grovriven mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg

Fyllning:
250 g grovriven mandelmassa
saft av 1 citron
4 äggvitor
100 g sötmandel


Hacka samman matfett, mandelmassa, vetemjöl och salt och blanda med ägget till en smidig deg. Ställ kallt ca 1 timme.

Blanda mandelmassan till fyllningen med citronsaft och ställ den åt sidan så länge.

Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen med hjälp av litet mjöl och klä en form med löstagbar botten. Formen bör ha en diameter på ca 30 cm. Pricka pajskalet med en gaffel och grädda på mittfalsen i ugnen ca 10 minuter.

Skålla och klyv sötmandeln. Vispa vitorna till mycket hårt skum. Vänd ned mandelmassan i vitorna och bred ut smeten i pajskalet. Täck med den kluvna mandeln. Grädda pajen mitt i ugnen ytterligare ca 20 minuter. Ta ut den och låt svalna en stund innan ringen på formen lossas försiktigt. För över pajen på ett serveringsfat.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar