lördag 31 oktober 2015

Krämig chokladkaka med salta jordnötter

KRÄMIG CHOKLADKAKA MED SALTA JORDNÖTTER

En kaka utan tillsatt socker. Chokladen, jordnötssmöret och kolasåsen ger sötman.

Ca 20 bitar

250 g mörk choklad
250 g smör eller margarin
ca 2½ dl vetemjöl
3 ägg

Jordnöts- och kolatopping:
100 g smör eller margarin
1 dl jordnötssmör med bitar
1 - 1½ dl karamelliserad kondenserad mjölk
½ dl hackade salta jordnötter


Sätt ugnen på 175°.

Finhacka chokladen. Smält matfettet på låg värme i en kastrull, blanda ned den finhackade chokladen och rör om tills chokladen smält. Ta kastrullen från värmen. Sikta ned mjölet och blanda väl. Rör sedan ned äggen, ett i taget, tills smeten är slät. Häll upp den i en bakpappersklädd avlång brödform, 12 x 25 cm, och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska vara krämig i mitten, och håll uppsikt eftersom alla ugnar fungerar olika. (I vår ugn bor det en demon som gör att samma kaka kan behöva olika gräddningstid ...)

Smält matfettet till toppingen och rör ned jordnötssmöret. Ställ åt sidan.

Bred den karamelliserade mjölken på den avsvalnade chokladkakan. Häll över jordnötssmörblandningen och toppa med salta jordnötter. Ställ i kylskåp tills toppingen har satt sig, ca 2 timmar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar