lördag 24 oktober 2015

Blåbärsbullar

BLÅBÄRSBULLAR

Härligt saftiga bullar med blåbär smakar extra gott toppade med mandelspån.

Ca 24 st

Vetedeg:
3 dl mjölk
1 msk mald kardemumma
50 g jäst
1½ dl socker
½ tsk salt
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 ägg
11 - 12 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl råsocker
1 msk mald kanel
2½ dl blåbär, färska eller frysta
2 msk florsocker
2 msk maizena

Garnering:
1 uppvispat ägg
mandelspån


Värm mjölken till 37° och tillsätt kardemumman. Smula ned jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, matfett och ägg. Häll i vetemjölet, litet i taget, och arbeta samman till en smidig deg för hand eller i maskin. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek 45 - 60 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.

Fyllning:
Blanda matfett, råsocker, och kanel till en krämig fyllning. Rör ihop bär, florsocker och maizena i en annan skål.

Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget, ca 30 x 45 cm och ca 1 cm tjock. Bred hälften av fyllningen på degen. Strö över hälften av bären och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 3 - 4 cm tjocka skivor. Upprepa med den andra halvan av degen. Lägg bullarna i bullformar och ställ dem på plåtar. Låt bullarna jäsa utan bakduk 45 - 60 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna längst ned i ugnen ca 10 minuter. Låt dem kallna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar