BLÅBÄRS- OCH MANDELFORMAR
Läckra kakor med blåbärssylt. Servera dem som efterrätt med en klick grädde eller bara som de är till kaffet.
Ca 16 formar
125 g kallt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör eller margarin
3/4 dl socker
1 ägg
75 g mald sötmandel
1 msk vetemjöl
100 g blåbärssylt
1 dl flagad mandel
Kör snabbt ihop matfett, mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 175°.
Vispa matfett och socker till en fluffig smet. Vispa i ägget och vänd ned mandel och mjöl i smeten. Tryck ut pajdegen i mandelmusselformar och fördela blåbärssylten i formarna. Täck med mandelsmeten och toppa med flagad mandel.
Grädda kakorna mitt i ugnen 20 - 25 minuter. Låt svalna innan du försiktigt lossar dem ur formarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar