måndag 19 oktober 2015

Godbitar med mousse

GODBITAR MED MOUSSE

Dubbelt så gott med lager på lager toppat med exotiska smaker ...

Ca 35 bitar

Smet 1:
1 dl kakao
2 dl vispgrädde
1 dl socker

Smet 2:
125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Fyllning:
3 blad gelatin
2 äggulor
3/4 dl florsocker
1 dl koncentrerad juice med smak
av äpple/passionsfrukt/apelsin
3 dl vispgrädde

Garnering:
3 - 5 passionsfrukter
physalis


Koka upp kakao, grädde och socker under omrörning och låt svalna.

Rör matfett och socker poröst och tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och sikta ned under försiktig omrörning, varvat med chokladsmeten. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 35 x 25 cm, och grädda i 175° 25 - 30 minuter. Prova med sticka, den ska bara bli precis färdiggräddad. Låt kakan svalna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Hetta upp hälften av juicen, lägg i gelatinbladen och rör om tills de lösts upp. Tillsätt resterande juice och låt svalna till simmig konsistens.

Vispa den inte alltför kalla grädden till mjuka toppar. Häll äggvispet i gelatinlösningen och vänd sist ned vispgrädden med stora tag. Bred ut moussen över kakbottnen och låt stelna i kyl minst 3 timmar.

Gröp ur passionsfrukterna och bred fruktköttet på moussen. Skär kakan i rutor och garnera med physalis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar