torsdag 27 april 2017

Kommendörens kalaskaka

KOMMENDÖRENS KALASKAKA

Ur Husmoderns Köksalmanack 1989.

5 - 6 portioner

Mandelbotten:
300 g mandelmassa
3 stora ägg
smör eller margarin
ströbröd

Garnering:
saft av 1 stor apelsin
2 1/2 dl vispgrädde
2 - 3 clementiner
eller 1 burk mandarinklyftor
1 påse mandelspån


Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

Riv mandelmassan ganska grovt. Dela äggen och rör ned gulorna, en i sänder. Slå vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem. Bred ut smeten i formen och grädda på nedersta falsen i 175° ca 30 minuter. Prova med sticka att kakan är färdig.

Ta bort formens kant men låt kakan ligga kvar på botten. Lägg den på serveringsfat. Nagga kakan med en gaffel och droppa över apelsinsaft. Låt svalna.

Rosta mandelspånen. Vispa grädden och bred över den. Täck även kakans sidor. Lägg frukten i mitten och mandelspån runt om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar