torsdag 27 april 2017

Hejstatårtan

HEJSTATÅRTAN

Fru Eriksson "på krönet" som har vävstugan i byn bakar alltid den här utmärkta jordgubbstårtan till sommarens födelsedagsbarn. - Det är det bästa receptet, framhåller hon.

1 tårta = 10 - 12 bitar

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Fyllning och dekoration:
½ dl vatten + 1 tsk socker att stänka på bottnarna
2 dl vaniljkräm
1½ dl jordgubbssylt eller mosade jordgubbar
3 dl vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
1 l jordgubbar

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ned det. Tillsätt det kokande vattnet. Häll omedelbart smeten i formen och grädda 40 - 45 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt kakan kallna och dela den i tre bottnar. Placera första bottnen på ett vackert fat, stänk på litet sockervatten och bred vaniljkräm ovanpå. Lägg på nästa botten, stänk över sockervatten och bred på sylt. Lägg den sista bottnen överst och stänk sockervatten över den.

Spritsa eller bred slutligen rikligt med vispad grädde över och runt tårtan och garnera den med skivade jordgubbar.

Ur Allt om Mats Sommarspecial 2004

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar