fredag 2 maj 2014

Vetesnurror

VETESNURROR

Gyllengula vetesnurror med god nötfyllning. Glasyren kan lätt piffas till genom att smaksättas med kaffe.

48 snurror

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
½ tsk salt
13 - 15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g hasselnötskärnor
150 g mjukt smör eller margarin
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker

Glasyr:
2½ dl florsocker
2 - 3 msk starkt kaffe


Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli 37°. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och salt samt vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i fyra delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.

Mal nötterna till fyllningen och blanda dem med matfett, socker och vaniljsocker. Bred fyllningen över kakorna och rulla ihop dem till rullar. Skär varje rulle i 12 bitar och ställ dem med snittytan upp på bakpappersklädda plåtar. Låt snurrorna jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Grädda snurrorna i mitten av ugnen i 200° ca 10 minuter.

Rör florsocker och kaffe smidigt. Ringla glasyren över vetesnurrorna och låt den stelna. Servera bullarna.


Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Jästid ca 1 timme
Tid i ugnen ca 10 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar